Hva er et Fontenehus?
Et av de mest utfordrende spørsmålene jeg får er «Hva jobber du med?». For 15 år siden var dette et vanskelig spørsmål å svare på fordi jeg ikke jobbet, jeg stod utenfor arbeidslivet og satt bare hjemme. Men det er en annen historie for en annen gang. Nå skulle vi jo snakke om Fontenehus, arbeidsplassen min.
Grunnen til at det er så vanskelig å svare på dette spørsmålet i dag er at fontenehus er litt vanskelig å definere. Eller rettere sagt det er så mange definisjoner av hva et fontenehus er, fordi det kan være veldig mye forskjellig, og samtidig, for ulike mennesker, på ulike steder i livet. Det blir nesten som å skulle svare på hva samfunnet er. Jeg skal likevel forsøke meg på et svar, hvis du har litt tålmodighet med meg.
Fontenehuset er en klubb
Først og fremst er fontenehus en klubb for mennesker som har eller har hatt psykisk sykdom. Det var slik det engang startet i New York på 40-tallet. En gruppe tidligere pasienter ved et psykiatrisk sykehus gikk sammen og dannet foreningen We are not alone (WANA), for å støtte hverandre i en utfordrende verden utenfor sykehuset. Denne foreningen fikk sitt eget klubbhus hvor de kunne samles og støtte hverandre i sin egen rehabilitering. Dette huset fikk navnet Fountain House på grunn av en flott fontene i bakgården. Slik lyder opphavshistorien til fontenehusbevegelsen som i dag omfatter mer enn 300 klubbhus rundt om i verden.
På et klubbhus er man medlem, ikke bruker, pasient eller klient. Medlemmene velger selv om de ønsker å være medlem og hvor mye tid og ressurser de vil legge inn i klubben. For to år siden åpnet et nytt klubbhus i Fredrikstad og der jobber jeg i dag som medarbeider og generalist.
Fontenehuset er en arbeidsplass
Heldigvis jobber jeg ikke alene på Fontenehuset Fredrikstad. Hver dag møter det opp medlemmer og medarbeidere til tavlemøter for å gjennomføre en meningsfull arbeidsdag. Noen av oss blir lønnet for den jobben vi gjør på huset, mens andre legger ned frivillig innsats i arbeidet. Likt for alle er at vi gjør arbeidsoppgaver som er avgjørende for driften av klubben vår.
Gjengen i første etasje tar imot medlemmer, besøkende og omvisninger i resepsjonen, tilbyr dem en kaffe i cafeen, holder oversikt over medlemsregisteret og administrerer jobb- og studiestøtteprogrammet.
På kjøkkenet produseres det mat til lunsj hver dag og middag til sosialt program en ettermiddag i uken. Kjøkkenet må vedlikeholdes og rengjøres etter gjeldene regelverk og alt dette arbeidet organiseres og gjennomføres av medlemmene sammen med medarbeiderne på etasjen.
Og her jeg sitter oppe i tredje etasje forsøker vi å kommunisere ut til verden hva fontenehuset er, hva vi holder på med fra uke til uke og kanskje skape litt glede og håp for de som trenger det. Det er mange små og store oppgaver som må utføres for å få denne klubben til å gå rundt og det er medlemmenes ansvar sammen med medarbeiderne å utføre dette arbeidet.
Fontenehuset er et felleskap
Det finnes mange forskjellige mennesker i klubbhuset vårt som har ulike livserfaringer, evner og ressurser. Fellesnevneren er at vi alle har en historie med psykisk sykdom, enten det er noe vi står i her og nå eller vi har lagt det bak oss. Klubbhuset er et sted der vi kan møtes på hvem vi er, her og nå.
En annen fellesnevner for oss som er på klubbhuset er at vi alle trenger tilhørighet og positive relasjoner i livene våre. Dette finner mange her hos oss. Klubbhuset blir mer enn bare en arbeidsplass, det blir et fellesskap der vi bygger relasjoner til hverandre, vi feirer høytider sammen, drar på ferieturer, går på spasertur i hverdagen og griner, ler og snakker sammen om det som er fint og det som er sårt i livene våre. Klubbhusene har et mål om at alle som kommer inn på klubbhuset skal oppleve at de er ønsket, de trengs, de er forventet og at de er velkomne. At fellesskapet er deres felleskap, hvor de hører hjemme, hvor de blir savnet.
Fontenehuset er en arena for rehabilitering
Frivilligheten står sterkt i klubbhuset og medlemmene velger selv hvordan de ønsker å bruke klubben sin, om de deltar i arbeidet, eller bare bruker det som et sosialt fellesskap. Det er likevel en forventning til medlemmene, og det er at de ønsker å jobbe med sin egen rehabilitering.
For noen handler dette om å finne tilbake til en hverdag der man omgås andre mennesker, står opp om morgenen og forlater hjemmet sitt og er sammen med andre en stund før man går hjem igjen. Andre igjen ønsker å jobbe med livsstilsendringer, komme i bedre fysisk form eller slutte å røyke. Her er vi alle ulike og er på ulike steder i vår egen prosess. For andre igjen er målet med å bruke klubbhuset å finne seg en jobb, eller ta en utdanning.
Felles for oss alle er at vi er mennesker i utvikling og det som har vært trenger ikke være det som ligger foran oss. Det viktige er at vi setter oss mål for vår egen utvikling og bruker klubbhusfellesskapet som en arena for å nå våre personlige mål.
Fontenehuset er en meningsfull hverdag
Så der har du svaret på hva jeg jobber med. Det kan virke stort og komplekst, men egentlig er det ganske enkelt. Min jobb er å skape en meningsfull hverdag for medlemmene av klubben vår. Om det er å skrive en artikkel til nettsiden vår, lage mat til 20 personer, føre bilag for innkjøp på huset, svare på telefoner, eller hjelpe noen med å skrive en jobbsøknad er litt forskjellig fra person til person. Noen ganger handler det om å kjenne at i dag har jeg gjort noe som hadde betydning for andre, noen ganger handler det om å ha en god samtale om livet, mens vi vasket toalettet.
Til syvende og sist handler det om at vi alle har et behov for å høre til og kjenne at vi har en plass i den store sammenhengen, at vår eksistens ikke er likegyldig. Det er noen som venter på deg på klubbhuset og trenger at du bidrar med den du er og det du kan. Håper jeg ser deg snart.
forfatter: Einar Belck-Olsen