Verktøy i hverdagen
Når man har en jobb er jo verktøy fint å ha. Enten du jobber på kontor med data og regnskap, om du jobber som tømrer eller snekker med spikerpistoler, skrujern og lim eller som bilmekaniker med skiftenøkler osv.
Når jobben din består i å bli frisk, (eller frisk nok til vanlig jobb eller studier), så er det også fint å ha verktøy. Men det hjelper ikke mye med et skrujern eller en pc for å jobbe med tilfriskning! Her kommer noen av mine tanker rundt hvilke muligheter og verktøy man har for å jobbe med både den psykiske og fysiske helsa:
For det første: vi er biologiske vesener. Alt vi tenker, føler og opplever, atferden vår, humøret vårt og alt vi opplever oss selv som er forankret i biologi. Vi er satt sammen av atomer, celler, nervetråder, kjøtt bein og blod. Man kommer ikke utenom fysikkens lover og naturlovene når man snakker om menneskers biologi. Og biologien er det som er mekanismene for det vi tenker og opplever.
Uansett hvor abstrakt og filosofisk vi tenker så er grunnlaget biologi og nevrotransmittere som gjør at nerve- og hjerneceller kan kommunisere.
Så vi er fysiske individer som er beriket med sanser og nervesystem for å orientere oss og fungere på planeten Terra (jordkloden).
Så et av verktøyene jeg fokuserer på i min tilfriskningsprosess er å ved egen hjelp fokusere på fysisk sunnhet. Det kan man igjen dele inn i to hovedkategorier: hva putter jeg inn i kroppen min og hvor fysisk aktiv er jeg?
Så kan man spørre seg, hvilken av disse to kategoriene er mest krevende å jobbe med for meg (eller deg)? For min del så finner jeg at det er to litt ulike måter å jobbe med fysisk sunnhet på; begge krever viljestyrke, men på forskjellige måter. “Dørstokkmila” er nok kjent for alle som har eller har hatt abonnement på treningsstudio. Etter mitt syn så dreier dette seg om et fenomen som psykoanalytikere kaller “motstand”. Vi liker ikke å gjøre ting som er ulystbetont. Vi liker ikke å snakke om vanskelige ting i en terapisession. På samme måte så liker vi (jeg) ikke ubehaget ved å kjenne melkesyre, dra seg ut av sofaen en onsdagskveld (sofa er jo behagelig???) for å svette på en tredemølle. Så må man prøve å motivere seg, da. Eller få noen andre til å motivere deg. Det er når motivasjonen er sterk og potent nok til å komme forbi motstanden at man får dratt seg opp av sofaen og inn på studioet. Da kan man oppleve mestring i forhold til målet sitt. Er motstanden for stor og motivasjonen for svak til å forsere motstanden, så slieter man og får kanskje ikke gjort det.
Når det gleder kategori nr 2 så krever som sagt også den viljestyrke, men på en litt annen måte. Hvor mange fristelser finnes det ikke der ute i verden?
Det dreier seg i stor grad om forsakelser. Ikke kjøp den sjokoladen, ikke gå på den festen, ikke ta den røyken (eller begrens)!!!!
Skal man ikke få lov til å ha det moro da?
Joda, men alle har vel sine utfordringer i forhold til inntaket sitt. Ingen er vel 100% asketer?
Det som jeg gjør da er å ta utgangspunkt i hvilke lyster er det jeg har pr i dag?
Hvor mye krever det av meg å stå imot lystene og greier jeg det? Å begrense er en fin ting. Det betyr at du trenger ikke slutt helt med syndene dine, men prøve å begrense så godt som mulig. “Som du reder ligger du” er et ordtak....
Alt dette jeg har skrevet om nå kaller jeg EGENINNSATS. Altså, det det man kan gjøre selv for å leve sunt og opprettholde status quo med den fysiske helsa, som igjen kan gi utslag på den psykiske helsa. Selvfølgelig kan man ha god fysisk helse og dårlig psykisk helse, men tar du vare på den fysiske helsa så har du ett problem mindre :)
Tekst og tanker: Jørgen