It takes Vilje Lisleby to tango

Onsdag 22. januar fikk vi i Vilje Lisleby storfint besøk av Statsforvalter Troms og Finnmark, Statsforvalter i Trøndelag og Arbeid- og velferdsdirektetoratet for utvikling av sosiale tjenester. Forrige gang vi møtte denne gjengen var i november. Da deltok Vilje Lisleby i et læringsnettverk for å utforske nye og innovative samarbeidsformer mellom NAV og sosiale entreprenører, ideelle virksomheter og frivilligheten for å bekjempe utenforskap. Under samlingen i november presenterte vi prosjektet Vilje Lisleby og holdt foredrag der vi delte erfaringer og innsikt fra vårt arbeid med å bygge bro mellom innbyggere, frivillige og offentlige aktører for å skape er levende samfunn på Lisleby- som et supplement til det arbeidet Fredrikstad Nord Frivillighetssentral, Områdesatsing og mange andre aktører allerede gjør.

Hele gjengen! Fine folk <3

Ballet ble åpnet av Karianne fra Nav, som informerte om prosjektet, og forklarte hvorfor Vilje Lisleby er så viktig for innbyggerne i bydel Lisleby. Vi fikk også et innblikk i situasjonsbildet til innbyggerne i Fredrikstad kommune som lever i utenforskap og hvordan vi sammen kan hjelpe.

Kjøkkenenheten forteller om jobben de gjør <3

Deretter ba Christine fra Fontenehuset opp til dans gjennom å ta med alle ut på kjøkkenet for å vise hvordan Fontenehuset jobber side om side for å drifte bydelskafeen. På kjøkkenet fikk vi gleden av å treffe 8 ivrige og gode sjeler som var i god gang med å lage bakt potet til lunsj! Og dere kan tro våre gjester fikk vann i munn og romlende mager. De ga utrykk for at det å se hvordan vi arbeider i praksis var gull verdt. Vi svingte oss videre i valsen og Christine styrte oss med stødig hånd inn i en innføring i våre dager på Lisleby. Hver tirsdag drar kjøkkenenheten fra Fontenehuset med seg den arbeidsrettede dagen over på Lisleby. Målet med dette er å engasjere innbyggerne på Lisleby til å benytte seg av Lisleby Samfunnshus, der dem i tillegg får mulighet til å bidra med å jobbe på kjøkkenet. Dette gir mulighet til å få nye bekjentskaper, få større nettverk, øve på språk, oppleve mestring og ikke minst: spise god mat. På torsdager holder Jobb og studieenheten på Fontenehuset kurs med temaer som omhandler alt fra hvordan man navigerer seg på Nav.no til bruk av bank ID og søknader til diverse stønader. For å sikre brukermedvirkning har vi evaluert forrige kursrunde og spurt kursdeltakerne om hva de ønsker kurs om. Flere kurs kommer fremover.

I tillegg til dette vil menneskene som finner veien til Samfunnshuset møte familieveileder Hege fra Nav og Lene fra HomeStart Fredrikstad. Sammen blir vi et felles treffpunkt, som rommer flere behov i nærmiljøet. Det er en rød tråd i tilbudet vi sammen står for. Ved at vi er aktive på samfunnshuset flere dager i uka, blir menneskene bedre kjent med oss og tjenestene vi tilbyr. Vi vet fra før av at det å være tilgjengelig og å bygge relasjoner er noe av det viktigste man kan gjøre. Da blir terskelen for å henvende seg og be om hjelp lavere. Vi vil at alle skal få det til!

Litt utover dagen var det klart for å få familieveileder Hege fra Nav ut på parketten. Hege veileder familier til ulike tilbud innen alt fra fritid, leksehjelp, lavterskeltilbud og tilbud gjennom Nav. Hun la vekt på viktigheten av å etablere tillit inn i familiene med hyppige samtaler og tett oppfølging.
Hege la også stor vekt på det å ha fokus på idrett som en inkluderingsarena. Her har Vilje et godt samarbeid med Fredrikstad idrettsråd og Lisleby fotballklubb.

Lene fortalte om HomeStart Fredrikstad sin rolle i prosjektet. HomeStart stiller med støtte inn i småbarnsfamilier som trenger litt ekstra i en periode. Lene og Hege arbeider tett sammen.

Til å avslutte ballet fortalte Lise fra EffektLab om hvordan man måler den sosiale effekten av Vilje Lisleby, og hvordan man regner om den effekten til unngåtte kostnader. Hun la vekt på viktigheten av at vi må forstå hva barna, ungdommen og de voksne trenger for å bli aktive samfunnsborgere. Det er viktig at vi sammen forteller om hva som skjer og hvilke tilbud som finnes. Vi må dele vår erfaring og kunnskap for å unngå at alle må finne frem kruttet på nytt når man finner løsninger som funker.

It takes a whole village to tango! I dette tilfellet stiller Prosjekt Vilje Lisleby opp med dansesko, glimt i øyet og hæla i taket 😊

Tekst/Bilder: Frida + Redaksjonen

Forrige
Forrige

Psykisk helse hos menn må tas mer seriøst

Neste
Neste

Min vei inn i musikk verden.