Prekesjuk episode 52: Vindusaksjonen
I første kvartal av 2024 i Norge er det 120.350 personer som har eller har hatt en sykemelding i forbindelse med psykiske lidelser.18,4% av alle sykemeldinger totalt er av psykiske årsaker. En fjerdedel av alle som er sykemeldt av psykiske årsaker opplever at de er ufrivillig sosial isolert. I Fredrikstad er det i år 500 mennesker som er helt sosialt isolerte. Disse klarer ikke å komme seg ut av hjemmet sitt av ulike årsaker.
Når vi ser nærmere på dette så er det ca. 80K damer og 40K menn med disse sykemeldingene. Så det vil si at dobbelt så mange damer oppsøker hjelp kontra menn.
Mange som er sykemeldt av psykiske årsaker ender opp med å isolere seg, og det kan være flere årsaker til dette og det er nok litt forskjell mellom menn og kvinner der. Gjennom jobb så utvikler vi en identitet og en rolle. Å plutselig gå fra en aktiv jobb og gå over som «naver» kan gjøre noe med selvbildet og selvtilliten vår. At man ikke klarer å stille opp til de forventningene man lager for seg selv. Noen føler seg kanskje mislykket fordi det ikke gikk den veien de hadde håpet og må akseptere at de psykiske lidelsene gjør at man midlertidig ikke klarer en arbeidshverdag. Å tenke helsa først, er ikke alltid så lett å akseptere for seg selv som ved fysiske sykdommer. I tillegg mister man naturlig kontakten gradvis med sine tidligere kollegaer. (artikkelen fortsette lenger ned)
Hør Prekesjuk-epsidoen om vindusaksjonen her!
På grunn av disse følelsene om å være mislykket og miste identiteten sin, så kommer det da ofte skam i tillegg. Og det er da mange begynner å isolere seg. De vil ikke vise andre at det går dårlig. Det kan være vanskelig å gå ut, for veldig mange spør hva man driver med, og da er det litt tabu og skamfullt for noen å si at man ikke er i jobb grunnet psykisk helse. I tillegg føler man gjerne på at man ikke vil byrde andre med sine problemer, eller at man selv føler seg som en slitsom person fordi man ikke har energi til å gi av seg selv som man kunne før. Det kan være vanskelig å ta imot omsorg og hjelp fra familie og venner når man føler at man ikke er verdt det. Eller så kan man være redd for reaksjoner fra de nærmeste. Man vil ikke at familie og venner skal bli redd eller bekymre seg, og man kan være unnvikende for personer som skal gi litt “tough love” og ber deg ta deg sammen. Dette får jo da ofte personen til å unngå mer kontakt med dem.
Når vi ser på statistikken at det er halvparten så mange menn som sykemelder seg, så er det neppe fordi det er halvparten så mange menn som har psykiske lidelser. Dette har sammenheng med at menn ikke prater nok om psykisk helse og følelser. Menn kan også ha den påsatte rollen at man skal være forsørgere og ta ansvar for familien sin, og føler dem «må» holde ut og sykemelding ofte ikke er et alternativ. Da kommer man seg ikke til legen før man da utvikler fysiske symptomer i tillegg og man er helt nødt til å dra til legen.
Ifølge forskning så sies det at jo lengre man er sykemeldt på grunn av psykiske lidelser jo vanskeligere kan det være å komme tilbake. Det ideelle hadde vært å kunne jobbe tilrettelagt eller med en gradvis sykemelding, for å øke sjansen til å komme seg raskere. Det er også vanskelig å si ifra til sin arbeidsgiver at man sliter psykisk og kanskje trenger tilrettelegging. Ofte er det vanskelig for arbeidsgiver å tilrettelegge, og man som arbeidstaker blir redd for eventuelle konsekvenser av å åpne seg.
For å forebygge total isolasjon kan det være gunstig at man har et sted å kunne dra å opprettholde noe form for en meningsfull hverdag. En plass der man ikke har for store forventinger og man kan bli møtt utfra den formen man er i. Det kan være viktig at man får styrt dagen selv, sånn at man ikke ender opp overveldet og da blir dårligere psykisk. Fontenehuset er et veldig godt sted for akkurat dette. Det er også et sted der man kan komme for å jobbe seg opp og ut når man allerede er isolert. Det kunne vært en ide at fastleger hadde vært mer informert om fontenehuset slik at pasienter som er i fare for å havne i isolasjon har en større mulighet til å komme og forhindre at man blir dårligere psykisk av å være hjemme.
Til slutt vil vi formidle at selv om alt føles håpløst og du ser mørkt på alt, så ikke gi opp. Det er håp for deg, og det finnes god hjelp.
Trenger du noen å snakke med?
Legevakt 116 117
Mental helse hjelpetelefon 116 123
Kirkens SOS 22 40 00 40
Fredrikstadhjelpa 474 79 847