Psykisk helse og søvn 

Jente som sover

Søvn er svært viktig for oss, og vi kan raskt merke på oss selv når dette er i ubalanse. Hvordan er det med psykisk helse og søvn, hvordan kan dette henge sammen?  

Vi sover for at kroppen og hjernen vår trenger hvile. Sover vi ikke vil det gi konsekvenser i form av fysiske symptomer ved at man ikke har energi og overskudd. Søvnen vedlikeholder immunforsvaret, forbrenning, stoffskifte, hormoner og fordøyelse. Vi mister konsentrasjon og får nedsatt oppmerksomhet, hukommelse og evnen til å lære. Ved stort søvnunderskudd kan det ha samme effekt som når man har litt promille. Søvnmangel over lengre tid øker også risikoen for en rekke sykdommer som hjertesykdommer, overvekt, diabetes, kreft etc.  

Med psykiske lidelser er det ikke uvanlig at vi opplever søvnforstyrrelser. Det kan være vansker med innsovning, «doomscrolling», hakkete søvn med flere oppvåkninger, mareritt, insomnia og liknende.  

Mange kan kjenne seg igjen at lite søvn kan ødelegge dagen mye humørmessig. Vi kan raskere bli irritert og ikke ha så god tålmodighet. Har man det vanskelig fra før så blir det enda vanskelige å komme seg «opp» i humør. Det blir vanskelige å være funksjonell, orke å dra på aktiviteter eller være sosial.  

Det blir riktig for noen å ta i bruk medisiner som kan hjelpe enten med innsovning eller at man får sammenhengende søvn.  

Men hva annet kan hjelpe med søvnen? Hvordan sover du og hva fungerer for deg? Her på redaksjonen har vi reflektert litt over viktigheten av rutiner. Legge seg til samme tid hver kveld og stå opp rundt samme tid. Det hjelper også å komme på fontenehuset og ha en «aktiv» dag, da vi blir sliten på en god måte og blir da trett på kvelden. Så snakker vi litt om uvaner som bør begrenses, at man ikke sitter oppe hele natten og gamer eller ser på serier, og lager seg en dårlig døgnrytme. Også må man finne ut hva som gjør det lettere for deg å sovne. Om det er et kjølig og gjennomluftet rom, eller at du har det helt mørkt. Noen liker å ha litt lys på. Noen sover best når det er helt stille, mens andre er avhengig av å ha noe lyd i bakgrunnen. Det viktigste er å ta søvnproblemer på alvor, da det kan faktisk få uheldige konsekvenser over tid.  

Forrige
Forrige

Prekesjuk episode 52: Vindusaksjonen

Neste
Neste

Prekesjuk episode 51: Mer menn og følelser i monitor