Snuplassen + Fontenehuset = Sant

Kjære folk. Som nevnt på sosiale medier og rundtom har vi vært så heldige å få samarbeide med Nav-Ung her i Fredrikstad gjennom deres fantastiske prosjekt SNUPLASSEN. Vi har fått et så godt samarbeid at noen av deltakerne har blitt medlemmer hos oss på Fontenehuset, og i den forbindelse skrev to av deltakerne, Lydia og Jonas (med god hjelp fra andre kursdeltagere), noen bunnsolide ord om deres opplevelse av Snuplassen og samarbeidet mellom Snuplassen og Fontenehuset. En annen deltaker, Celine, laget en råfin illustrasjon som passer perfekt til teksten du nå skal lese.

Tanker om Snuplassen + Fontenehuset

Logo laget av Celine fra Snuplassen

Jonas

I 2023 fikk NAV et nytt prosjekt kalt Snuplassen, som var laget spesifikt for de unge som er utenfor arbeidslivet eller utdanning for sine forskjellige, men svært like grunner. Vi er nå en gjeng mellom 19-28 år, men vi har plass til alle fra 18-30. Oppstart begynte i slutten av mai, og skulle da vare i fem uker. Det var ikke særlig høye forventninger til kurset, ettersom det ikke har vært så mye av kurs som har passet for oss som regel ikke har passet inn i systemet som er på plass. Det har mildt sagt vært mye nederlag, apati og motivasjonstap for deltakerne før vi begynte.

Men så kom vi da til Rebellhuset på Trosvikstranda den 22. Mai - så vidt fått opp øya på morgenen. Der ble vi møtt av breie glis og hyggelige stemmer. Veilederne vår fra NAV var på stedet og forklarte litt om opplegget de hadde gjort klart for oss. Forventningene økte raskt til steder vi fleste ikke hadde tenkt at var mulig engang. Kursing og aktivitet blanda inn med gode samtaler med folk fra rundt omkring i de forskjellige hjelpemidlene i kommunen. Alt fra sjølmestring til søvn, CV’er og arbeidsrettigheter, men det store underliggende poenget med kurset var å få oss involvert og kjent med målene våre. 

Men før vi ble kjent med våre egne mål og ønsker så burde vi helst bli kjent med hverandre. Ingen var særlig utadvendte den første timen av den første dagen, det var vel nesten tatt litt forgitt. Vi satt for det meste stille og rolig, med kanskje noen setninger her og der mellom oss. Heldigvis fikk vi besøk av gjengen fra Fontenehuset. De kom til unnsetning med morsomme gruppeaktiviteter og lett prat. Sperrene gikk opp med fine smil og mye latter, og plutselig kunne vi navna til hverandre og venta spent på å se hverandre igjen neste dag. Miljøet og Fontenehuset ble altså raskt etablert som en uhyre viktig hjørnestein for Snuplassen.  

Viktigheten av Snuplassen som et startpunkt for de unge i Fredrikstad er nært ubeskrivelig. Det å få mulighetene dine lagt fram i et inkluderende, lavterskel miljø som er skreddersydd til å ta imot folk som deg sjøl, som kanskje ikke systemet har vært så flinke til å tenke på før. Du blir menneskegjort, du føler deg anerkjent. Når du kommer inn hver morgen så er du deg sjøl og ikke en sak som må bli unnagjort. Du får tid til å bli kjent med veilederen din og hva som kan redegjøres for deg som en person på mye bedre måte enn du kan få til gjennom et vanlig løp med NAV. På knappe to uker var det allerede planer og tanker videre kokt opp sammen med veileder, og plutselig ble ikke fremtida så vanskelig å tenke på. Man kan ikke alltids spørre de som trenger hjelp om hva de trenger hjelp med, for ni ut av ti ganger så vet man det ikke selv, og det er da noe som Snuplassen er svært flinke til. Snuplassen gir deg svara du kan gi videre til de som kan hjelpe deg, og det er så essensielt for veilederne og støttehjelperne dine å vite hva du trenger. 

SNUPLASSEN OG FONTENEHUSET 

Tekst: Lydia S. Bendiksen, Redaksjonen for Fontenehuset Fredrikstad

Midt i den enorme psykiske helsekrisen verden står ovenfor er det mange unge som har falt utenfor. Mens det diskuteres rundt mulige årsaker og hvordan arbeidsledigheten påvirker økonomien, sitter mange igjen retningsløse og umotiverte, med et liv bestående av vanskelige og ubesvarte spørsmål. 

Fontenehuset har som svar på dette sprunget opp rundt om i landet, hvor de gir folk som har falt utenfor fellesskapet på grunn av sykdom eller omstendighet et alternativ til selvisolasjon og håpløshet. 

Når man først har falt er det imidlertid ikke alltid like lett å reise seg igjen. For mange er det vanskelig å finne motivasjonen og initiativet til å oppsøke og delta i Fontenehusets fellesskap som i hovedsak tilbyr støtte og tilrettelegging for eget initiativ, men når alt slår feil er det noen ganger ikke noe initiativ å hente. Nav ser denne vanskeligheten tydeligere enn de fleste, som trolig er bakgrunnen for kurset de kaller Snuplassen

Snuplassen er ikke som de flest kurs på Nav, hvor formålet er å snarest mulig få mennesker i arbeid, dette er et kurs for de som ikke engang vet om de noen gang vil kunne skaffe eller stå i jobb, for de som ikke vet om de kan klare å se meningen med å jobbe, og for de som bare ikke vet hva de skal gjøre generelt. Snuplassen er ikke en vei til et bestemt mål, men et sted som gir deg kunnskapen, diskusjonsrommet, og veiledningen til å finne mål du kan jobbe mot. 

I likhet med Fontenehuset er snuplassen sterkt preget av menneskene som er der, som er et naturlig resultat av fokuset rundt det menneskelige i de som deltar i kurset.  Snuplassen legger opp til et sterkt samhold hos kursmedlemmene, og en betydelig del av kursets verdi ligger i erfaringene og historiene man får høre, og som man selv får dele om man er komfortabel nok, noe som kommer lettere på Snuplassen en mange andre steder. 

For deg som har falt utenfor kan det ofte være vanskelig å finne veien, men mellom Snuplassens evne til å trekke frem den indre drivkraften din, gjennom å anerkjenne både evnene dine og hvor vanskelig en verden som ikke er lagd for deg er, og Fontenehusets villighet til å skape et fellesskap som gir deg ekte rom for å dyrke dine egne ressurser, og danne en verden som nettopp er laget for deg, finnes det ekte håp når du har mistet veien, et håp om å kunne lage en egen vei, i et fellesskap som støtter deg. 


Om du er interessert i å vite mer kan du finne noen nydelige artikler her og her!

Myldret, skrevet og illustrert av Lydia, Jonas, Celine og flere fra SNUPLASSEN

Forrige
Forrige

Ung på huset

Neste
Neste

Psykt Svett på Fontenehuset Fredrikstad